Szakkíséret

Magyarország területén a 26/2009. (VI. 22.) KHEM rendelet szabályozza a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedését, a közútkezelői és hatósági eljárást, valamint a díjfizetés feltételeit.

A 40 tonna össztömeget, illetve a megengedett legnagyobb tengelyterhelést meghaladó járművek közlekedéséért túlméretdíjat és túlsúlydíjat kell fizetni, amelynek összegét a hozzájárulásban meghatározott útvonal távolságának, illetve a túlméretes szerelvény méretei alapján kell megállapítani.

A közútkezelő – amennyiben a közlekedésbiztonsági szempontok indokolják – a jármű közlekedéséhez rendőri, illetve egyéb szakkíséretet is előírhat. 

Az egyszerű útvonal-biztosítást figyelmeztető jelzéssel (sárgán villogó lámpa) ellátott járművek végezhetik. A szakkísérő autó a sárga figyelmeztető jelzésen kívül jogszabályban meghatározott, változtatható jelzésképű táblával is fel kell, hogy legyen szerelve, melynek segítségével útvonal-biztosítás közben a forgalmat szükség esetén korlátozhatja is.

Túlsúlyos, túlméretes, különleges, egyedi, extrém méretű és speciális gépek, berendezések, eszközök szállításakor szükséges általában kíséret valamely formája.

A kísérő autóink fel vannak szerelve a jogszabályban meghatározott, változtatható jelzésképet adó berendezésekkel, így nem csak figyelmeztető jelzést használó gépkocsival történő kíséretet, hanem szakkíséretet is el tudunk látni, valamint szükség esetén megszervezzük a megkülönböztető jelzést használó gépkocsival történő rendőri kíséretet is.

Tapasztalatunknak, kapcsolatainknak és az engedélyező hatósággal való megfelelő viszonyunknak köszönhetően az engedélyek beszerzése zökkenőmentesen zajlik.

Útvonalengedély szükséges Magyarországon ha a közúton közlekedő jármű össztömege meghaladja a 40,0 tonnát vagy összmérete – a rakományt is figyelembe véve- meghaladja az alábbi méretek valamelyikét:

  • Hosszúsága
    • pótkocsi nélküli járműnél 12,00m
    • nyerges járműszerelvénynél 16,50 m
    • pótkocsis járműszerelvénynél 18,75 m
  • Szélessége: 2,5 m
  • Magassága: 4,00 m

Szolgáltatásaink

Túlsúlyos és túlméretes szállítmányozás

Túlsúlyos és túlméretes útvonalengedélyek és a szükséges hozzájárulások ( vasút, autópálya, stb.) beszerzése.

Szakkíséret

Engedély szerinti kíséret, szakkíséret biztosítása, megszervezése,

Útvonaltervezés

Útvonaltervezés, útvonalbejárás.

Rendőrségi biztosítás

Rendőrségi biztosítás megszervezése.

Akadályok eltávolítása

Közúti jelzőlámpák, jelzőtáblák és egyéb jelzések, akadályok eltávolítása és kiváltása.